یکی از صنایع مهمی که منجر به تغییر زندگی روزمره افراد در دهه های مختلف شد، صنعت تزریق پلاستیک است. به کمک این صنعت بشر توانست به مواد پلاستیکی و انواع پلیمر های حاصل از مشتقات نفتی شکل دهد و با تزریق این مواد به انواع قالب های ساخته شده، اشیاء جدیدی را بوجود آورد. حتی محصولات نسبتا پیچیده مانند انواع پمپ غلیظ پاش نیز به کمک این صنعت ساخته می شود. ورود و نسوخ مواد به قالب های مختلف از پیش تعیین شده پروسه اصلی صنعت تزریق پلاستیک است. در این مقاله به موارد ذیل می پردازیم:
- تاریخچه تزریق پلاستیک
- طرز کار دستگاه های تزریق
- مواد اولیه مورد استفاده
- جمع بندی
تاریخچه تزریق پلاستیک
برای نخستین صنعت تزریق پلاستیک در سال ۱۸۶۷ میلادی برای ساخت توپ بازی بیلیارد مورد استفاده قرار گرفت. در آن دهه و برای اولین بار، آقای John W. Hyatt سلولوئید را به درون یک قالب از پیش ساخته شده تزریق کرد و بعد از سرد شدن ماده اولیه، شکل جدیدی ایجاد شد که وی را به فکر انداخت که بتواند از این روش برای ساخت انواع محصولات پلاستیک استفاده کند.
از آن پس این روش تزریق پلاستیک نامیده شد. حدود ۵ سال همین شخص اولین دستگاه تزریق پلاستیک را ابداع نمود که البته با مدل پیشرفته امروزی تفاوت های چشمگیری دارد. اما امروزه وسیله های بسیار متنوعی که گاها از اجزای پیچیده نیز تشکیل شده اند مانند پمپ لوسیون، به کمک دستگاههای تزریق پلاستیک قابل تولید است. رشد اصلی این صنعت مربوط به دههی ۴۰ میلادی مربوط می شود. در آن تاریخ که مصادف با جنگ جهانی بود شخصی دیگری بنام آقای Jim Hendry توانست دستگاه جدیدی برای ساخت وسیلههای پیچیده و مارپیچ ابداع کند و از تکنولوژی نو ظهور تزریق پلاستیک برای تولید آنها استفاده نماید. این اختراع سرآغازی برای پیشرفت های بعدی این صنعت بود.
طرز کار تزریق پلاستیک
همانطور که ذکر شد یکی از اصلیترین کاربرد های صنعت تزریق پلاستیک در تولید محصولات غلیظ پاش نمود پیدا کرده است. مزیت اصلی دستگاههای تزریق پلاستیک آن است که در زمان بسیار کم میتواند قطعات بسیار ظریف و با کیفیتی قابل قبول در اشکال مختلف تولید کنند. البته این سرعت عمل بالا به منزله بی اهمیت بودن و آسان بودن این مهم نیست. بلکه برای به دست آوردن نتیجه مطلوب رعایت تمامی نکات کلیدی کار الزامی است. همچنین داشتن تخصص و مهارت بالا کلید به دست آوردن چنین کیفیت و دقتی است. بصورت کلی طرز کار یک دستگاه تزریق پلاستیک را میتوان به ۴ بخش مجزا تقسیمبندی کرد. هر یک از این چهار مرحله به ترتیب عبارتند از:
آمادهسازی دستگاه
پیش از انجام هر کار دیگری می بایست در ابتدا قالبهای دستگاه با دقت بسیار بالا آماده گردد. این قالب های اولین مرحله در فرایند تزریق پلاستیک هستند و به کمک انها می توان عملیات تولید قطعات را انجام داد. در این مرحله دقت عمل و چفت شدن دقیق اجزای قالب حائز اهمیت است. عموما یک قالب از دو قسمت متحرک و ثابت تشکیل میشود. لذا در صورتی که اجزای قالب به خوبی بر روی هم چفت و بست نشوند، ایرادهای اساسی در محصول نهایی تولید شده، مشاهده خواهد شد. پس داشتن دقت بالا در تولید قالب از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
تغذیه قالب
بعد از آماده سازی قالب، به سراغ تغذیه آن خواهیم رفت. در فرایند تزریق پلاستیک، تغذیه قالب به معنای وارد کردن مواد مورد استفادهی پلاستیکی به درون قالب است. این مرحله به اصطلاح تزریق نامیده میشود. به این صورت که ماده اولیه پلاستیک وارد دستگاه میشود. در واقع می توان گفت عمل تزریق پلاستیک به درون قالب برای ساخت قطعه مورد نظر، در این مرحله انجام میشود.
دیدگاه خود را بنویسید