یکی از چالش های مهم در صنایع مختلف مانند آرایشی و بهداشتی، صنعتی، پزشکی و و بطور کلی محصولات غلیظ پاش، نگهداری مواد است. در این مقاله به صورت به نگهداری مواد و محلول های غلیظ می پردازیم. منظور از محلول های غلیظ موادی مانند انواع کرم و لوسیون در صنایع آرایشی و بهداشتی، موادی مانند انواع ژل بهداشتی و ضدعفونی در محصولات پزشکی و موادی مانند انواع چسب مایع در محصولات صنعتی است. دستگاه نگهدارنده این مواد در حوزه محصولات غلیظ پاش قرار می گیرند. این محصولات که مهم ترین آن پمپ غلیظ پاش است، مسئولیت نگهداری و همچنین پاشش مایع غلیظ به بیرون را بر عهده دارند.

آنچه در این مقاله می خوانید:

  • مقدمه محصولات غلیظ پاش
  • تکنولوژی تزریق پلاستیک
  • مواد پلی پروپلین
  • ساختار پمپ غلیظ پاش
  • ویژگی های کبری پمپ غلیظ پاش

تکنولوژی تزریق پلاستیک

اگرچه در سال 1867 میلادی هنوز محصولات غلیظ پاش پا به عرصه صنعت نگذاشته بودند، اما اولین بار از تکنولوژی تزریق پلاستیک در آن برای ساخت توپ های بازی بیلیارد استفاده شد. در آن سال آقای John W.H ماده ای بنام سلولوئید را به درون یک قالب از پیش ساخته شده تزریق کرد و در نتیجه توانست شکل مورد نظر خود را با موفقیت از درون قالب استخراج کند. بدین ترتیب این روش، تزریق پلاستیک نام گرفت. با گسترش دانش این حوزه، تقریبا ۵ سال بعد اولین دستگاه تزریق پلاستیک بصورت منسجم توسط همین شخص و برادر وی ابداع شد. این دستگاخ یک مدل اولیه بود و بسیار ساده طراحی شده بود و قاعدتا هیچ شباهتی به دستگاه‌های پیچیده و پیشرفته‌ی امروزی نداشت. اما همان دستگاه اولیه منجر به ایجاد مسیری شد که طی آن امروزه دستگاه های تزریق پلاستیک بسیار پیشرفته ای سخته شده اند که می توانند وسیله‌ ها و ابزار های بسیار ظریف و متنوعی را ایجاد کنند.

در ادامه به رشد اصلی و جدی صنعت تزریق پلاستیک می رسیم که در دهه‌‌ی ۴۰ رخ داد. مانند بسیار از صنایع دیگر که جنگ جهانی منجر به توسعه آنها شد، صنعت تزریق پلاستیک نیز این امر مستثنی نبود. در آن تاریخ که با جنگ جهانی مصادف شده بود شخصی به نام Jim Hendry توانست دستگاهی برای ساخت وسیله‌های مارپیچ و پیچیده‌ را به صورت تزریق پلاستیک اختراع کند. بعد ثبت این اختراع ، پیشرفت صنعت تزریق پلاسنتیک بسیار سریع و چشم گیر پیش رفت.

پروسه تزریق پلاستیک

یکی از اصلی‌ترین مزیت‌های انواع دستگاه‌های تزریق پلاستیک در تولید محصولات غلیظ پاش آن است که در زمان بسیار کوتاهی قادر هستند تا قطعه‌های بسیار ظریف و با کیفیتی درخور توجه و همچنین در اشکال مختلف را تولید کنند.اما پر واضح است که داشتن سرعت عمل بالای این دستگه ها به معنای آسان بودن این پروسه و یا کم اهمیت بودن آن نیست. لذا برای حصول نتیجه مطلوب رعایت تمامی نکات کلیدی در موضوع تزریق پلاستیک ضروری است. نکته حائز اهمیت دیگر آن است که برای پیش برد مراحل مختلف این تکنولوژی به تخصص و مهارت بالا نیاز است. بطور کلی پروسه کار تزریق پلاستیک را می‌توان به ۴ بخش اصلی تقسیم‌بندی کرد. این بخش ها به اختصار در ذیل بیان شده اند و در ادامه به بررسی اجمالی هر کدام می پردازیم. بخش ها عبارتند از:

  • آماده‌سازی دستگاه
  • تغذیه قالب 
  • کاهش دما
  • ساخت محصول نهایی (پولیش، پرداخت و پست پروسس)

آماده‌سازی دستگاه

در ابتدا و پیش از شروع هر کاری می بایست قالب‌های با دقت بسیار بالا آماده نمود. در مرحله آماده سازی دقت عمل و چفت شدن دقیق اجزای قالب به هم، دارای اهمیت بسیار بالایی است چرا که در صورت عدم موفقیت در این مرحله، نتیجه سایر مراحل نیز موفقیت آمیز نخواهد بود. معمولا قالب از دو قسمت ثابت و محرک تشکیل می گردد. در صورتی که اجزای قالب به خوبی بر روی هم چفت نشوند ایرادهای اساسی در محصول تولید شده نهایی دیده خواهد شد. لذا وجود دو بخش مجزا از هم، نیازمند طراحی دقیق تر و پیچیده تر خواهد بود. شکل قالب نیز نتیجه گرفته شده از شکل نهایی محصول است. در واقع شکل نهایی محصول است که شکل قالب را مشخص می کند. در واقع قالب همان پایه‌ اصلی برای تولید شکل مورد نظر است.

تغذیه قالب‌

در پروسه تزریق پلاستیک بعد از ساخته شدن قالب، حال به سراغ تغذیه قالب می رویم. در این مرحله مواد پلاستیکی مورد استفاده‌ به درون قالب ریخته می شوند. این مرحله به اصطلاح تزریق نامیده می‌شود.تزریق پلاستیک به داخل قالب توسط دستگاه تزریق پلاستیک صورت می گیرد. بدین ترتیب که دستگاه تزریق به کمک نیروی فشاری و دمای بسیار بالای ایجاد شده، پلاستیک را ذوب م یکند و سپس به درون قالب وارد می کند. این مرحله به تخصص و مهارت بالایی احتیاج دارد و به نوعی اصلی‌ترین مرحله فرایند تزریق پلاستیک است. در نهایت پلاستیک نرم شده شکل قالب را به خود می‌گیرد.

کاهش دما

حال به سراغ مرحله سوم در پروسه تزریق پلاستیک می رسیم که همان مرحله‌ی کاهش دما است. به این مرحله در اصطلاح خنک کاری نیز گفته می‌شود. در این مرحله پلاستیکی که به صورت ماده اولیه وارد قالب شده بود و تحت تاثیر گرما شکل گرفته بود، به صورت آهسته خنک می شود. خنک شدن پلاستیک منجر به شکل گیری ماده شده و این شکل همان ساختار قالب است. نکته حائز اهمیت آن است که برای اینکه قطعه مورد نظر با ابعاد مد نظر شما در طراحی تفاوتی نداشته باشد،می بایست تلورانس ابعادی در نظر گرفته شود. همچنین باید دقت داشت که فرآیند خنک شدن کاملا اصولی انجام شود چرا که سرعت بسیار بالا و یا بسیار پایین در سرد کردن قطعه تاثیر مستقیمی بر روی شکل نهایی و کیفیت آن خواهد گذاشت.

مرحله نهایی

در پایان بعد از اینکه مراحل مختلف به پایان رسید، به سراغ مرحله نهایی در تزریق پلاستیک می رسیم. در این مرحله قطعه تولید شده می بایست از قالب خارج شده و برای پرداخت به اپراتور سپرده شود. نکته مهم آن است که در این مرحله اگر قطعه زود از قالب خارج شود، این امر باعث خرابی قطعه شده و ممکن است شکل ظاهری آن تغییر کند. لذا توصیه اکید می شود که در انجام این مرحله عجله نشود. رمز خارج کردن قطعه از قالب، سرد شدن آن است. پس پیش از هر چیز، ابتدا می بایست قالب و قطعه داخل آن خنک شود و پس از کسب اطمینان از این امر می توان قطعه را از قالب خارج کرد. خارج کردن قطعه از قالب به کمک فشار اعمالی و زیادی که به آن وارد می شود انجام می پذیرد فلذا سفت شدن قطعه بسیار مهم است. در نتیجه هر گونه نرمی ناشی از حرارت می‌تواند محصول نهایی را خراب کند و به آن آسیب برساند.